Huiswerkhulp Alblasserdam wordt gevormd door een enthousiaste groep vrijwilligers met veelal een onderwijsachtergrond of vergelijkbaar. Dit doen zij gratis en op deze manier willen zij hun steentje bijdragen aan de ontwikkeling van onze jongeren, zodat zij een tevreden toekomst tegemoet kunnen gaan. Dit in tegenstelling tot ‘huiswerkbegeleiding’ die veelal commercieel van aard is.
De vrijwilligers zijn van alle markten thuis. Je kan geholpen worden met wiskunde, natuurkunde, rekenen, talen, aardrijkskunde, geschiedenis en nog veel meer.
Geschiedenis
Huiswerkhulp Alblasserdam is in 2005 opgericht en vond tot september 2020 plaats in de plaatselijke bibliotheek. Met de verhuizing van de bibliotheek is de groep meegegaan naar het gemeentehuis. Daar wordt tegenwoordig de huiswerkhulp op de begane grond gegeven, in de serre.
De hulp wordt gratis geboden door enthousiaste vrijwilligers die veelal een onderwijsachtergrond hebben of vergelijkbaar. Sinds de start is de samenstelling van de groep meerdere keren gewijzigd. Er is echter een vrijwilliger die er vanaf het eerste moment nog steeds bij is: Piet Plaizier. Piet is onze steunpilaar gebleken en hij is in de hele regio een begrip geworden wat de exacte vakken betreft!
De huidige bezetting bestaat uit Nick de Jong, Hans Tukker, Ria Donkervoort, Janneke Schut, Christel van de Graaf, Piet Plaizier en Emine Osmanoglou.
Naam 
De naam ‘huiswerkhulp’ is opzettelijk gekozen om het verschil aan te duiden met ‘huiswerkbegeleiding’. Bij huiswerkbegeleiding wordt er een route uitgezet voor de leerling die deze gedurende een bepaalde tijd volgt. Bovendien is huiswerkbegeleiding een commerciële activiteit.
Bij huiswerkhulp moet je echter denken aan een groep experts die dit vrijwillig doen. Het is dus gratis. Ze fungeren als een tante of oom die de leerlingen helpt bij het maken van het huiswerk, leren van toetsen en examens, overhoren van het geleerde, maken van een werkstuk, begrijpen van lesmateriaal, enzovoorts. Het is wel de bedoeling dat de leerling zelf het huiswerk meeneemt en aangeeft waar hij of zij precies bij geholpen wil worden.
In tegenstelling tot huiswerkbegeleiding hoeft een leerling zich niet in te schrijven, geen kosten te betalen, elke week te komen of alleen te komen als het nodig is. Als leerling word je net zo lang geholpen als het nodig is. Dat kan een half uur zijn of anderhalf uur. 
Het is ook mogelijk dat je elke dinsdagavond komt en daar je huiswerk maakt, maar je mag ook weg als je klaar bent. Alles gaat in overleg.