Huiswerkhulp Alblasserdam is in 2005 uit ideële overwegingen door Emine Osmanoglou opgericht, gefaciliteerd door bibliotheek AanZet. Tot september 2020 vonden de activiteiten plaats in de plaatselijke bibliotheek, tegenwoordig ‘de Oude Bibliotheek’ genaamd. Met de verhuizing van de bibliotheek is de groep meegegaan naar het gemeentehuis. 
Sinds de start is de samenstelling van de groep vrijwilligers meerdere keren gewijzigd. Er is echter één vrijwilliger die er vanaf het eerste moment bij is: Piet Plaizier. Piet is onze steunpilaar gebleken en hij is in de hele regio een begrip geworden wat de exacte vakken betreft! 
In juni 2021 bestonden we alweer 15 jaar. En dat was wel een feestje waard, zie fotogalerij. Met trots kunnen we zeggen dat in die periode wel honderden jongeren geholpen zijn bij het maken van hun huiswerk. Op naar juni 2026, dan bestaan we 20 jaar!​​​​​​​
Wij geven ‘hulp’ bij het huiswerk, daarom gebruiken we de naam ‘huiswerkhulp’, en geen huiswerkbegeleiding. Bij huiswerkbegeleiding denken we vaak aan een langer durend traject die de leerlingen volgen en waarbij dat traject begeleid wordt. Bij ‘huiswerkhulp’ echter bieden wij hulp waar nodig. Wij willen een laagdrempelige vrijwilligersgroep zijn.  
We wensen je veel kennis en plezier bij ons.